Rondje Best met de burgemeester in de …. ?!

Uit: Groeiend Best d.d 27 juni 2017

Nog efkes samen door de verkoeling ….

Rondje in de rolstoel door het centrum van Best

Op de heetste dag van juni had burgemeester Anton van Aert een afspraak met Marijke Smits van het Gehandicapten Platform Best. Hij had onlangs de scholenvoorlichting op de Zevensprong in de Haktol meegemaakt en was benieuwd hoe het nieuwe centrum nu met een rolstoel te doen was.

Na een korte training “rijden in een rolstoel” zijn we op weg gegaan, burgemeester van Aert zonder colbert en met opgerolde mouwen, want schoon blijft een lichte bloes niet als je zelf rijdt!  We zijn even tussen de fonteinen doorgereden om lekker af te koelen. Het rijden over kinderkopjes op het Raadhuisplein is absoluut niet fijn in een rolstoel, maar de tocht door de Boterhoek en de Hoofdstraat gaat prima. Wat een verschil met de oude Hoofdstraat, dat was ploeteren!

De contrasten in steensoort en de grijze banen zijn hulpmiddelen voor mensen met een visuele handicap. Het is wel duidelijk dat er nog het nodige aan handhaving moet gebeuren, willen looppaden ook echt betrouwbaar zijn voor mensen die slechtziend zijn. Er staan op deze looppaden op diverse plaatsen nog reclameborden, of er zijn fietsen gestald, die in de nietjes thuishoren. Dat kan leiden tot valpartijen als je slecht ziet.

Een winkelstraat vol ‘fietsversperringen’ ….

Bij de BeNu apotheek is de afrit behoorlijk steil omdat daar het niveauverschil groot is. Maar de afritten sluiten wel naadloos aan om door te kunnen rollen. Mooi hoe het Gehandicapten Platform in dit hele plan vooraf heeft kunnen meedenken met de gemeente Best en architect Harold van de Ven.

Na dit gemakkelijke werk terug naar de Nazarethstraat, richting Bestwijzer en het gemeentehuis. Daar liggen echt beroerde stukken trottoir, helemaal scheef, zodat je steeds aan een kant moet duwen en aan de andere hoepel moet trekken. Desondanks is onze burgervader niet één keer uitgestapt, klasse!

Over een flinke waterslang heen wheelend, werd het rondje richting gemeentehuis met een glaasje fris beëindigd. Sommige inwoners waren onderweg wel bezorgd of er iets met de burgemeester aan de hand was omdat hij in een rolstoel reed!

Burgemeester van Aert had naderhand alleen last van zijn duimen, door het aanzetten van  de hoepels. En een kleur van de warmte en de inspanning. Het was hem nog meer duidelijk geworden, hoe belangrijk goed aangelegde stoepen en winkelgebieden zijn,  om mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel mee te laten doen, zonder hindernissen of zwoegen op scheve stoepen. Waarschijnlijk heeft de  burgemeester nog wel een dagje spierpijn gehad ..

 

Terug naar Startpagina

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *