Over ons » Ervaringen

Ervaringen

In deze rubriek kunt u levensverhalen, ervaringen van mensen lezen. Uw verhaal kan hier ook komen te staan. Wilt u wat delen of hebt u tips? Dit kan u kwijt in dit formulier.

U krijgt van ons bericht of en wanneer uw bericht geplaatst wordt.

(Foto volgt nog)

Het bestuur heeft mij gevraagd wat te vertellen over slechthorendheid, waar loop je als slechthorende tegenaan, welke oplossingen/hulpmiddelen zijn er, wat kunnen anderen doen.

Ik ben zelf vrijwel mijn hele leven al slechthorend. In de peutertijd heb ik een middenoorontsteking aan beide oren gehad die te laat is ontdekt. Een forse operatie volgde, maar heeft niet kunnen voorkomen dat ik een behoorlijk gehoorverlies opliep. Later volgde nog een operatie aan het rechteroor, waardoor het gehoor aan die kant wat verbeterde. Sinds mijn twintigste draag ik hoorapparaten. Dat was en is nog steeds een hele verbetering. De uitvinder van het hoorapparaat verdient wat mij betreft een lintje!

Een hoorapparaat lost echter niet alle gehoorproblemen op. Het versterkt vaak ook alle bijgeluiden, wat erg hinderlijk is op een feestje met veel mensen en harde muziek. In het verkeer hoor je niet de achteropkomende auto of (brom)fietser. Dit kan leiden tot ongelukken. Om goed te kunnen horen wat de ander zegt maak ik ook gebruik van liplezen. De ander moet mij dus aankijken en niet zijn hand voor de mond houden, snorren en baarden zijn dan ook vaak lastige obstakels. Een in Nederlands gesproken tv programma kan ik niet meer volgen zonder ondertiteling. Als er op een station of in de trein wat omgeroepen wordt vraag ik altijd aan een ander wat er gezegd is. Ben ik bij een bijeenkomst in een openbare ruimte is het heel vervelend om tot de ontdekking te komen dat er geen ringleiding is. Ik ben weleens weer halverwege naar huis gegaan… Het vreet energie als je alles goed wilt verstaan. Je wilt toch gewoon weten waar het over gaat. Ik denk dat dit bij veel slechthorenden herkenbare problemen zijn.

Nu zijn niet alle problemen op te lossen en de ene slechthorende is de ander natuurlijk niet. Ik denk dat er hier in Best nog wel winst te behalen valt in de openbare ruimte. Eén suggestie: ringleiding in verschillende ruimtes in het gemeentehuis.

Het is de moeite van de inspanning waard!

Rita Blom