Weetjes

Dit is handig om te weten…

Op deze pagina vindt u nuttige tips die u op weg kunnen helpen. De eerste tip geven we wat extra aandacht.

Als inwoner van Best kunt u tijdelijk gebruik maken van Taxbus, ook als u geen Taxbus pasje heeft. Deze maatregel wordt ingezet vanwege het wegvallen van de (buurt)buslijnen door het Coronavirus. De maatregel geldt vooralsnog tot 1 oktober 2020. Op de website van Taxbus leest u hier meer over.
Bekijk ook de regels om veilig samen met anderen gebruik te kunnen maken van het Taxbus-vervoer.

Ook als je een visuele beperking hebt is het fijn om er met vrienden of familie op uit te gaan. Samen naar de film gaan zat er tot op heden vaak niet in. Bioscopen moesten dure apparatuur aanschaffen om films toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus hebben daarom Earcatch ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van Nederlandse filmvoorstellingen en zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Meer weten

(voor mensen met een verstandelijke beperking)

G- voetbal bij Best Vooruit. Best Vooruit G-team
G-atletiek bij Generaal Michaelis. Specials.
G-korfbal bij korfbalclub DKB. Korfbal G-team

Over het rijden met grijs kenteken bestaat veel onduidelijkheid. Wanneer komt u in aanmerking? Waar moet ik aan voldoen?
Wilt u precies weten waar u recht op heeft?
Neem dan eens een kijkje op de site van de belastingdienst.

Onder de naam ‘GymBijzonder!’ is Gymnastiek Vereniging Best met een nieuwe groep gestart,waarin kinderen met een verstandelijke beperking lekker kunnen bewegen door middel van sport en spel. Ingeborg van Laarhoven, zelf moeder van een zoon met een verstandelijke beperking en initiatiefnemer van de groep, kwam erachter dat er in Best weinig aanbod is voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Foto begeleiders en jongen op de bok
Foto begeleiders en jongen op de bok.

Leiding
Onder leiding van drie enthousiaste vrijwilligers is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opzetten van deze nieuwe groep. Doel van de groep is vooral het (samen) plezier ervaren in bewegen, werken aan de conditie en vertrouwen krijgen in het eigen lichaam. Larissa van Zummeren en Emmy de Beer zullen de groep leiden en hebben beiden ervaring in het begeleiden van kinderen met een verstandelijke beperking. Larissa is afgestudeerd als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog. Emmy is afgestudeerd als sociaal pedagogisch handelaar. Zij krijgen ondersteuning van Wouter Scheepers.

Vele clubs voor mensen met een verstandelijke beperking (zwemmen, biljarten, countrydansen, judo, etc). Voor een overzicht van mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding ga je naar Stichting Carrioussel.

Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen uw auto parkeren. Daarnaast mag u parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. Ook kunt u soms gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Op sommige parkeerplaatsen moet u een parkeerschijf gebruiken.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerplaatsen waar u met een gehandicaptenparkeerkaart uw auto mag parkeren.

  • Algemene gehandicaptenparkeerplaats

    U herkent een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan een blauw verkeersbord met een witten P en een wit rolstoelsymbool. (Verkeersbord E6)
    Afbeelding verkeersbord Gehandicapten parkeerplaats
    Bij het verkeersbord kan op de bestrating een groot wit kruis staan. Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.

  • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

    Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats. Bijvoorbeeld bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of het gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.

  • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding

    Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Het is een parkeerplaats op een plek waar u op vaste tijden komt. Bijvoorbeeld uw werk. Onder het bord met kenteken hangt een wit bord met dagen en tijden. Binnen deze uren mag alleen u hier parkeren. Op andere uren mogen ook anderen op deze plaats parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats met parkeerschijf

Bij een gehandicaptenparkeerplaats kan een bord staan met een maximale parkeerduur. U moet dan een parkeerschijf gebruiken. Gehandicaptenparkeerplaatsen voor een maximaal aantal uren hoeven geen blauwe streep te hebben.

Gewone parkeerplaats bij parkeermeter

In sommige gemeenten kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. In andere gemeenten moet u wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Daarnaast zijn er regels voor wijken of zones. Zo moet u in bepaalde wijken of zones bijvoorbeeld een parkeervergunning of bezoekerspas zichtbaar tonen in uw voertuig. De regels verschillen per gemeente.Neem voor alle regels contact op met de gemeente of de lokale dienst parkeerbeheer.

Parkeren bij een parkeerverbod

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat (E1). Omdat u hier maximaal 3 uur mag staan, moet u een parkeerschijf gebruiken. Dit is uitsluitend toegestaan als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.

Niet voor iedereen is het bedienen van een mobiele telefoon even makkelijk, bijvoorbeeld wanneer je minder goed kunt horen of zien. Of een beperking hebt in mobiliteit of cognitiviteit. Gelukkig biedt de iPhone diverse toegankelijkheidsfuncties aan, zodat het bedienen van de telefoon voor iedereen zo makkelijk mogelijk wordt. Lees hieronder welke toegankelijkheidsfuncties de iPhone beschikt en hoe je deze instelt.

In Best mag u overal gratis parkeren met uw gehandicaptenparkeerkaart. U hoeft dan geen parkeerschijf te gebruiken.

Parkeerregels voor mensen met een beperking zijn overal anders. In de ene gemeente moet u betalen om te parkeren, in de andere gemeente mag u met uw gehandicaptenparkeerkaart overal gratis staan.

De site Gehandicaptenparkeerkaart geeft duidelijkheid over het parkeerbeleid in de diverse gemeentes in Nederland. Links in het Menu klinkt u de door u gewenste gemeente aan. Er verschijnt dan informatie over het parkeren met gehandicapten-parkeerkaart in deze gemeente. Als u niet weet onder welke gemeente een plaats valt, kunt u dit opzoeken in de plaatsnamentabel van de site.

Lezen kan altijd! Dus ook als u blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.

De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.

De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.
Lid worden en krijg onbeperkt toegang tot de mooiste boeken.

Taxbus
Voor de korte afstanden (maximaal 5 zones) is er persoonlijk vervoer mogelijk. De taxbus vervoert u van deur tot deur. Wel moet u van de gemeente een vervoerspas krijgen. Kijk eens op Taxbus

Valys
Valys is er voor het vervoer buiten de regio voor reizigers met een beperking. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 zones vanaf de eigen woonplaats. Voor een bezoek aan familie aan vrienden die verder weg wonen of voor een leuk dagje uit. U krijgt met Valys voor een aantrekkelijk tarief taxivervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.

Hoe kom ik in aanmerking een valypas.
Hoe is het geregeld als je begeleiding nodig hebt?
Hoe zit het met vergoedingen?

Dit zijn allemaal vragen die terug te vinden zijn op de website Valys

Reizen met de trein
Wanneer u erop uit trekt met de trein is het verstandig eerst de website van de NS reizen met een beperking te bezoeken. Hier vind u informatie over o.a. het aanvragen van reisassistentie, ov-plus en ov-begeleiderskaart, taxi bestellen van en naar het station.

Reizen met de trein met een verstandelijke beperking
Steffie is een site waar u met een begeleider samen kunt kijken hoe het reizen met de trein in zijn werk gaat; hoe u met de ov-chipkaart moet omgaan en wat er verder zoal bij komt kijken. U kunt op de site alvast oefenen met het opladen van een ov-chipkaart en het in- en uitchecken van een treinreis. Op die manier bent u al met de hele gang van zaken vertrouwd als u echt op pad gaat.
‘Steffie’ is een platform voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking waar met veel plaatjes duidelijke en eenvoudige uitleg wordt gegeven over allerlei zaken. U kunt aan ‘Steffie’ ook vragen stellen over internet, bankieren en nog veel meer. Hoewel de site ontworpen is voor mensen met een verstandelijke beperking is het eigenlijk een heel fijne site voor iedereen omdat moeilijke zaken (of zaken die in eerste instantie moeilijk lijken) in begrijpelijke taal worden uitgelegd.

Reizen met een vliegtuig
Als u wilt rijzen met een vliegtuig is het raadzaam dit op tijd te regelen. Hoe? Dat kunt u allemaal lezen op vliegen met assistentie.

Ook dansen in de rolstoel of met een rolstoelgebruiker behoort in Best tot de mogelijkheden. De Rockin Rollies dansen maandelijks in de kadans. Voor nadere informatie: Stichting Rolstoeldansen Nederland.

Wat voor iemand zonder beperking(en) vanzelfsprekend is, is voor een werkzoekende met een beperking een heel ander verhaal. Solliciteren is natuurlijk altijd spannend, maar wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan het nog spannender zijn. Je kunt het gevoel hebben met 1-0 achter te staan. 

Soms word je bij voorbaat al niet voor een gesprek uitgenodigd of kom je niet door de eerste ronde vanwege je beperking. Met behulp van een aantal tips proberen we solliciteren makkelijker te maken. Dit gaan we behandelen: 

  • Welke baan past bij jouw beperking?
  • Hoe solliciteer je voor de functie?
  • Hoe bereid jouw sollicitatiegesprek voor?

Het van Abbe Museum doet veel aan toegankelijkheid. Zij verzorgen speciale rondleidingen voor mensen met een beperking.
Meer weten?

Heeft u behoefte aan ondersteuning, zorg of hulp en kunt u die niet krijgen van kinderen, familie, buren of vrijwilligers? Maak dan een afspraak met een klantmanager van de gemeente voor informatie over de mogelijkheden.Lees verder.