Over ons » Weetjes

Weetjes

Dit is handig om te weten…

Op deze pagina vindt u nuttige tips die u op weg kunnen helpen.

Kan ik er komen? Kan ik erin? Kan ik er gebruik van maken? Op deze website vindt u informatie over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van openbare gebouwen in Best.

In Best mag u overal gratis parkeren met uw gehandicaptenparkeerkaart. U hoeft dan geen parkeerschijf te gebruiken.

Parkeerregels voor mensen met een beperking zijn overal anders. In de ene gemeente moet u betalen om te parkeren, in de andere gemeente mag u met uw gehandicaptenparkeerkaart overal gratis staan.De site www.gehandicaptenparkeerkaart.nl geeft duidelijkheid over het parkeerbeleid in de diverse gemeentes in Nederland. Links in het Menu klinkt u de door u gewenste gemeente aan. Er verschijnt dan informatie over het parkeren met gehandicapten-parkeerkaart in deze gemeente. Als u niet weet onder welke gemeente een plaats valt, kunt u dit opzoeken in de plaatsnamentabel van de site.

Over het rijden met grijs kenteken bestaat veel onduidelijkheid. Wanneer komt u in aanmerking? Waar moet ik aan voldoen?
Wilt u precies weten waar u recht op heeft?
Neem dan eens een kijkje op de site van de belastingdienst. Onderstaande link brengt u meteen naar de juiste pagina. CTR toets+link.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/motorrijtuigenbelasting/soort_motorrijtuig/bestelauto/bestelautotarief_voor_gehandicapten

Er is de laatste tijd veel veranderd op het gebied van de zorg.Wilt u het laatste nieuws. Ga dan naar zorg en ondersteuning thuis,veelgestelde vragen

Vele clubs voor mensen met een verstandelijke beperking (zwemmen, biljarten, countrydansen, judo, etc). Voor nadere informatie: Zie de site stichtingcarrousel

Ook als je een visuele beperking hebt is het fijn om er met vrienden of familie op uit te gaan. Samen naar de film gaan zat er tot op heden vaak niet in. Bioscopen moesten dure apparatuur aanschaffen om films toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus hebben daarom Earcatch ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van Nederlandse filmvoorstellingen en zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Meer weten

Lezen kan altijd! Dus ook als u blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.

De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.

De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.
Schrijf u nu in en krijg onbeperkt toegang tot de mooiste boeken.

Taxbus
Voor de korte afstanden (maximaal 5 zones) is er persoonlijk vervoer mogelijk. De taxbus vervoert u van deur tot deur. Wel moet u van de gemeente een vervoerspas krijgen. www.taxbus.nl.

Valys
Valys is er voor het vervoer buiten de regio voor reizigers met een beperking. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 zones vanaf de eigen woonplaats. Voor een bezoek aan familie aan vrienden die verder weg wonen of voor een leuk dagje uit. U krijgt met Valys voor een aantrekkelijk tarief taxivervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt.

Hoe kom ik in aanmerking een valypas.
Hoe is het geregeld als je begeleiding nodig hebt?
Hoe zit het met vergoedingen?

Dit zijn allemaal vragen die terug te vinden zijn op de website www.valys.nl

Reizen met de trein
Wanneer u erop uit trekt met de trein is het verstandig eerst de website van de NS te bezoeken www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-een-functiebeperking. Hier vind u informatie over o.a. het aanvragen van reisassistentie, ov-plus en ov-begeleiderskaart, taxi bestellen van en naar het station.

Reizen met de trein met een verstandelijke beperking
Www.steffie.nl is een site waar u met een begeleider samen kunt kijken hoe het reizen met de trein in zijn werk gaat; hoe u met de ov-chipkaart moet omgaan en wat er verder zoal bij komt kijken. U kunt op de site alvast oefenen met het opladen van een ov-chipkaart en het in- en uitchecken van een treinreis. Op die manier bent u al met de hele gang van zaken vertrouwd als u echt op pad gaat.
‘Steffie’ is een platform voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking waar met veel plaatjes duidelijke en eenvoudige uitleg wordt gegeven over allerlei zaken. U kunt aan ‘Steffie’ ook vragen stellen over internet, bankieren en nog veel meer. Hoewel de site ontworpen is voor mensen met een verstandelijke beperking is het eigenlijk een heel fijne site voor iedereen omdat moeilijke zaken (of zaken die in eerste instantie moeilijk lijken) in begrijpelijke taal worden uitgelegd.

Reizen met een vliegtuig
Als u wilt rijzen met een vliegtuig is het raadzaam dit op tijd te regelen. Hoe? Dat kunt u allemaal lezen op www.eindhovenairport.nl/nl/hulp-voor-mindervaliden

Ook dansen in de rolstoel of met een rolstoelgebruiker behoort in Best tot de mogelijkheden. Voor nadere informatie: Stichting Rolstoeldansen Nederland

Onder de naam ‘GymBijzonder!’ is Gymnastiek Vereniging Best met een nieuwe groep gestart,waarin kinderen met een verstandelijke beperking lekker kunnen bewegen door middel van sport en spel. Ingeborg van Laarhoven, zelf moeder van een zoon met een verstandelijke beperking en initiatiefnemer van de groep, kwam erachter dat er in Best weinig aanbod is voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Leiding
Onder leiding van drie enthousiaste vrijwilligers is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opzetten van deze nieuwe groep. Doel van de groep is vooral het (samen) plezier ervaren in bewegen, werken aan de conditie en vertrouwen krijgen in het eigen lichaam. Larissa van Zummeren en Emmy de Beer zullen de groep leiden en hebben beiden ervaring in het begeleiden van kinderen met een verstandelijke beperking. Larissa is afgestudeerd als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog. Emmy is afgestudeerd als sociaal pedagogisch handelaar. Zij krijgen ondersteuning van Wouter Scheepers.

(voor mensen met een verstandelijke beperking)

G- voetbal bij Best Vooruit. Voor meer informatie
G-atletiek bij Generaal Michaelis. Voor meer informatie
G-korfbal bij korfbalclub DKB. Het momentele g-team

Het van Abbe Museum heeft speciale rondleidingen voor mensen met een beperking.