Archief

Hieronder een overzicht van diverse berichten uit ons archief.

Activiteiten

Wat doen wij? Hulp gevraagd Werkgroepen Contact Week van de

KansPlus gaat samenwerken in de Toiletalliantie

Op donderdag 22 november is de Toiletalliantie opgericht. Een alliantie die door diverse maatschappelijke partners, waaronder KansPlus wordt gedragen. De alliantie zet zich in om het aantal openbare, toegankelijke toiletten te vergroten en doet dit op de volgende terreinen:

  • voorlichting en creëren van bewustzijn
  • belangenbehartiging en lobby
  • benaderen van media en opzetten van media-acties

In Nederland zijn te weinig toiletten. Of het nu openbare toiletunits zijn, toegankelijke toiletten, of opengestelde toiletten bij winkels en horeca: er zijn er te weinig van. Als er al toiletten zijn dan zijn die niet makkelijk te vinden of niet voor iedereen te gebruiken. Te weinig in vergelijking met het buitenland, maar ook te weinig om met een gerust hart de deur uit te gaan, en zeker te weinig voor sommige groepen die vaker een toilet nodig hebben. En dat is eigenlijk bizar, want naast eten, drinken en slapen is naar het toilet gaan een eerste levensbehoefte.

Onze droom? Over vijf jaar kan iedereen met een gerust hart de deur uit, omdat er overal voldoende toiletten zijn voor een kleine én grote boodschap. Wat is ‘voldoende’? Om de 500 meter in (winkel)centra en drukke voetgangersgebieden, én in alle verblijfsgebieden zoals wijkwinkelcentra, parken en recreatiegebieden.

In 2016 startte de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), samen met de Maag lever darm Stichting (MLDS) en diverse patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Op dit platform kan iedereen informatie vinden waarmee je aan de slag kunt in je eigen omgeving.  De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.

Onze droom kan slagen als zoveel mogelijk mensen zelf aan de slag gaan! Kijk in je eigen omgeving hoe het gesteld is met het aantal openbare toiletten en vraag bedrijven, verenigingen, gemeentes om toegankelijke toiletruimtes open te stellen via de HogeNood-app.