Archief

Hieronder een overzicht van diverse berichten uit ons archief.

Activiteiten

Wat doen wij? Hulp gevraagd Werkgroepen Contact Week van de

Week van de Toegankelijk groot succes

Elk jaar is er een week van de toegankelijkheid.  Dit is altijd de eerste week van oktober.
Een korte terugblik

S’maandag 4 oktober hebben de ambtenaren van de gemeente Best diverse workshops gevolgd die door leden van ons platform zijn gegeven. Hoe is het om slecht te horen? Hoe ga je door het leven als slechtziende? Hoe is het leven vanuit een rolstoel? Welke beperkingen kom je tegen als je een niet zichtbare handicap hebt? De deelnemers hebben dit aan den lijve kunnen ervaren door met een blindengeleide stok te lopen of in een rolstoel te zitten en opdrachten uit te voeren. Korte ervaringen te horen en gesprekken aan te gaan met leden van ons platform.

Enkele reacties:
”Ooh wat eng om met een blindengeleiden stok te lopen. Je moet echt vertrouwen in de omgeving krijgen.”
“Tjee wat lastig als je moet praten met een mondkapje op en je hoort slecht.”

“Je ziet niks aan jou en toch heb je bepaalde hulp nodig.”

”Je moet echt kracht en conditie hebben om jezelf te verplaatsen in een rolstoel, en heel lastig dat je niet zomaar naar het toilet kan zoals iedereen.”

Op woensdagochtend 6 oktober is het eerst rolstoeltoegankelijke toilet van Best, geopend door de wethouders Ria van der Hamsvoort en Marc van Schuppen. Dit onder toeziend oog van ons bestuur.

S’middags waren alle projectontwikkelaars, architecten en ambtenaren uitgenodigd om ervaringen te delen.

Ria van der Hamsvoort opende de middag met een aanmoedigende inleiding. Frans Robers gaf nog een korte toelichting hoe belangrijk het is dat het GPB samenwerkt met de gemeente.
Hans van Houtum van NB Architechten gaf in zijn PowerPoint presentatie nog eens aan dat het zeker niet vanzelfsprekend is dat alles toegankelijk gebouwd is en wordt. Er is nog veel onwetendheid en dus te leren. Wat is toegankelijk bouwen en hoe doe je dat. Het kost niets extra’s terwijl naderhand aanpassen juist heel veel extra kost. Hans bracht dit met de nodige informatie en de nodige humor.

Na de presentatie van Hans werden we met zijn alle uitgedaagd om onze wensen kenbaar te maken. Eenieder kon zijn wens opschrijven en opplakken op een verzamelbord. Deze worden door de gemeente meegenomen. Hier gaan we samen nog eens naar kijken en zien wat wanneer gerealiseerd kan worden. 
Onze middag werd zeer intens afgesloten door Jaap Bressers. Hij is een groot inspirator. Hij heeft een dwarslaesie opgelopen tijdens een fout uitgepakte duik in het water. Hij vertelde hoe hij deze middag had ervaren. Zijn eigen ervaring vanuit een rolstoel naam hij met heel veel humor mee. Toen hij wat over zijn leven vertelde met de bekende Carlosmomenten kon je een speld horen vallen zo stil was het. Hij was in één woord gezeg: “GEWELDIG” Wil je meer weten over Jaap neem dan eens een kijkje op zijn website: Jaap Bressers.

Donderdag 7 oktober hebben diverse bestuursleden van ons platform een online congres gevolgd die werd georganiseerd door de vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG). Deze organisatie werkt aan een krachtige lokale overheid. Dit doen zij door gemeentes te informeren en te stimuleren om voor iedereen toegankelijk te worden zodat IEDEREEN MEE KAN DOEN.

Op zaterdag 9 oktober kon iedereen die wilde een workshop volgen in Best Wijzer. Men kon ervaren hoe het is om met een bepaalde handicap te leven. Slechtziendheid, slechthorendheid, autisme, niet aangeboren hersenletsel, niet zichtbare handicap en leven vanuit een rolstoel kwamen aan bod. De opkomst was niet groot maar de personen die er waren hadden ook erg veel belangstelling. 

We waren te vinden op de markt in een eigen kraam. We hadden ondersteuning van de gemeente Best zoals Piet Schrijver, Claudia Noatschk en diverse mensen vanuit Best Wijzer, lunchroom EEHT, de korfbalvereniging en ondersteuners van het G-team van Best vooruit. Luuk was onze enthousiaste hulp. Hij heeft een verstandelijke beperking en speelt korfbal. Het was heel erg leuk hem erbij te hebben. Ondanks dat het niet druk was hebben we een duidelijke boodschap kunnen meegeven en niet onbelangrijk: Het was heel gezellig.